Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KALCH FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5773

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 355
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Potravinová intolerance se zaměřením na výrobky z mléka a sóji
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vyvážilová, Lucie; Adam, Martin
    Tato bakalářská práce se zabývá problematikou potravinových intolerancí, se zaměřením na intoleranci sóji a laktózy. Popisuje rozdíly mezi potravinovou intolerancí a alergií, diagnostické metody, příznaky a možnosti léčby těchto stavů. Práce také poskytuje doporučení pro stravování osob s těmito intolerancemi a zkoumá sociální a psychologické dopady na životní styl jedinců. Prevence a edukace jsou klíčovými aspekty pro zvládání těchto stavů a zlepšení kvality života.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Rubus idaeus - charakterizace a možnosti stanovení významných látek
    (Univerzita Pardubice, 2024) Semerád, Max Milan; Bajer, Tomáš
    Práce se zabývá charakterizací rostliny a jejího významu. Dále zpracovává informace získané z odborných publikací, které se věnují analýze sloučenin v malině (Rubus idaeus) se zaměřením na metody stanovení významných látek a na jejich pozitivní dopad na lidské zdraví.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Adsorpce vlhkosti u ovocných lyofilizovaných prášků
    (Univerzita Pardubice, 2024) Liscová, Eva; Červenka, Libor
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu lyofilizovaných ovocných prášků z hlediska obsahu vlhkosti, aktivity vody a adsorpce vlhkosti. V teoretické části jsou popsány jak klasické, tak moderní metody získávání práškového materiálu z ovoce. Součástí je také charakteristika použitých vzorků (plody aronie, šípku, černého rybízu, jeřábu a rakytníku). V experimentální části byly změřeny hodnoty aktivity vody, obsahu vlhkosti a adsorpční izotermy při 25 °C. Prášek z čerstvě lyofilizovaných plodů měl aktivitu vody menší než 0,5 a obsah vlhkosti nepřesáhnul 6 %. Při skladování je však potřeba zajistit stabilní vlhkost prostředí, neboť při vlhkosti vyšší než 60 % vykazovaly vzorky silné hygroskopické vlastnosti s výjimkou rakytníku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Biologické vlastnosti hřebíčku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vavřinčíková, Sára; Červenka, Libor
    Bakalářská práce byla zaměřena na biologické účinky hřebíčku a eugenolu, které mají velký význam jako potencionálního konzervantu potravin a zdroje antioxidantů. Úvod pojednává o obecných vlastnostech a složení hřebíčku. Následně se práce věnuje metodám technického zpracování, zejména získávání esenciálního oleje a jeho zapouzdření. Závěr je věnován využití hřebíčku v různých průmyslových odvětvích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Senzoricky významné látky ve včelím medu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Korandová, Monika; Řezková, Soňa
    Tato bakalářská práce je zaměřena na senzoricky významné látky v medu produkovaném na území České republiky, jeho výrobu včelami a metody vytáčení. V teoretické části je uvedeno rozdělení medu, jeho fyzikální a chemické vlastnosti a chemické složení. Práce se zaměřuje na stanovení některých složek medu pomocí různých analytických metod. Ve výsledkové části je zpracovaná senzorická analýza 22 vzorků medu, při které byly hodnoceny jeho barevné, chuťové a aromatické vlastnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Využití membránových procesů v mlékárenství
    (Univerzita Pardubice, 2024) Laifrová, Sára; Jiránková, Hana
    Bakalářská práce je zaměřena na využití membránových procesů v mlékárenství. Analyzuje využití čtyř hlavních membránových procesů v mlékárenském průmyslu. Práce je rozdělena na teoretickou část, aplikaci membránových procesů v mlékárenském průmyslu a výhody a omezení membránových procesů. Úvodní část vymezuje charakteristiku membránových procesů, membrány a membránové moduly, tlakové membránové procesy, elektromembránové procesy, kombinované/hybridní membránové procesy a membránové bioreaktory. Druhá kapitola obsahuje čištění a separaci mléka, koncentraci a separaci složek (bílkovin, tuků a sacharidů), odstraňování nežádoucích látek a kontaminantů z mléka, zvýšení výtěžnosti při výrobě sýrů a tvarohů, membránové procesy při zpracování syrovátky, zpracování odpadních vod v mlékárenství. Poslední kapitola se zaměřuje na výhody a omezení membránových procesů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Stanovení methylrtuti v rybách termooxidační metodou
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bachtíková, Tereza; Husáková, Lenka
    Práce byla věnována optimalizaci extrakce methylrtuti (MeHg) pro účely následného stanovení jejího obsahu v rybách termooxidační metodou. Optimalizace postupu extrakce byla realizována s využitím časově a ekonomicky úsporných nástrojů frakcionálního faktorového plánování. Důraz multifaktorové optimalizace byl kladen na minimalizaci potřebného množství vzorku, reakčních činidel i časové náročnosti experimentu. Správnost metody byla ověřena pomocí dvou komerčně dostupných certifikovaných referenčních materiálů. Metoda byla použita pro stanovení MeHg i celkového obsahu Hg ve 100 reálných vzorcích mořských ryb. Výsledky byly zpracovány s využitím moderních statistických metod.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Stanovení obsahu vitamínu C v jahodách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Gabrielová, Hana; Česlová, Lenka
    Tato bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vitamínu C v čerstvých jahodách a v jahodách různým způsobem konzervovaných (sušených, lyofilizovaných a mrazených). Cílem bylo zjistit, jak různé způsoby konzervace ovlivňují množství tohoto důležitého vitamínu. Pro analýzu byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Výsledky této práce prokázaly nepříznivý vliv vysoké teploty na celkový obsah vitamínu C a tedy, že sušení je nejméně vhodnou konzervační metodou z hlediska zachování tohoto vitamínu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kratom a jeho psychoaktivní složky
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kvasničková, Pavla; Hájek, Tomáš
    Cílem této bakalářské práce je vytvořit relevantní rešerši o rostlině zvané kratom. Bakalářská práce se zaměřuje na rostlinu jako takovou, na její produkty, druhy, chemické složení, možnosti analýzy, účinky na lidský organismus a pozitiva i negativa jejího užívání. Snahou je také upozornit na rizika spojená s touto rostlinou a poukázat na nedostatečnou legislativu týkající se jejího prodeje a distribuce v České republice. Součástí bakalářské práce je i snaha zjistit jaké povědomí má široká veřejnost o rostlině zvané kratom.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Nutriční složení jedlého hmyzu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Skakun, Danila; Hájek, Tomáš
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na nutriční složení hmyzu. Jsou analyzovány rozdíly v nutričním složení různých druhů hmyzu. V práci je uvedena platná legislativa a také jsou zmíněny rizika konzumace hmyzu. Dále jsou popsány způsoby analytického stanovení jednotlivých nutričních parametrů. V experimentální části byly stanoveny základní nutriční parametry, jakými jsou obsah tuků a mastných kyselin, obsah veškerých bílkovin a hodnoty sušiny. Dosažené výsledky byly porovnány mezi sebou a s literaturou.