Digitální knihovnaUPCE
 

Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení

Bakalářská práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2009

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Vitamin D je prohormon, který má mezi vitamíny zvláštní postavení, protože může být v těle částečně syntetizován. Jeho množství v organismu tedy není závislé pouze na příjmu potravou. Je důležitý pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, pro udržení svalové kontrakce a vedení vzruchu nervy. Strukturně jako vitamín D označujeme skupinu steroidních látek, z nichž nejvýznamnější jsou cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). V současnosti je věnována pozornost případnému antikarcinogennímu účinku vitamínu D a jeho protektivnímu působení v patogenezi nádorového bujení.

Rozsah stran

32 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D21649
D21649

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Vitamín D, 25-dihydroxyvitamin D, potraviny, stanovení vitamínu D, Vitamin D, 25-dihydroxyvitamin D, foodstaff, determination of vitamin D

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced