Srovnání transkripce fosfatázy PHO15 u Candida albicans a Candida parapsilosis při různých stresových podmínkách - Frydrychová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá srovnáním transkripce fosfatázy Pho15 u Candida albicans a Candida parapsilosis při různých stresových podmínkách. Konkrétně jsou zvoleny různé zdroje uhlíku v porovnání s glukózou. K těmto stresovým podmínkám bylo zvoleno ještě vaginální simulační tekuté médium, které napodobuje sekrece ženského genitálního traktu. Cílem práce bylo zjistit, jak se změní transkripce fosfatázy Pho15 za těchto podmínek.
Comparison of phosphatase PHO15 transcription in Candida albicans and Candida parapsilosis in different stress conditions
Keywords: Candida albicans; Candida parapsilosis; transkripce; ribonukleová kyselina; CaPho15; CpPho15; RT-qPCR; Candida albicans; Candida parapsilosis; transcription; ribonucleic acid; CaPho15; CpPho15; RT-qPCR