Bioaktivní látky ve skořici a vliv teploty úpravy na jejich koncentraci - Hejnochová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá látkami vyskytující se ve skořici. V teoretické části práce je popsáno botanické zařazení skořice, proces jejího pěstování a zpracování, nebo její chemické složení včetně charakteristiky jejích bioaktivních látek. Experimentální část je zaměřena na sledování vlivu tepelné úpravy na koncentraci vybraných látek ve skořici. Nejprve byla provedena optimalizace a validace analytické metody, optimalizace přípravy vzorku a kvantitativní stanovení pomocí metody kalibrační křivky za využití kapalinové chromatografie. Následně byly analyzovány jak tepelně neupravené, tak upravené vzorky dvou druhů skořice při různých teplotách a časech.
Bioactive compounds in cinnamon and the effect of processing temperature on their concentration
Keywords: skořice; bioaktivní látky; tepelná úprava; HPLC; analytická metoda; příprava vzorku; cinnamon; bioactive compounds; thermal treatment; HPLC; analytical method; sample preparation