Historické kořeny a návrat k tradicím v mikroregionu Podhůří Železných hor - Adamová, Anna (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá tradicemi, lidovými řemesly, folklorem v mikroregionu Podhůří Železných hor. Jaké tradice, řemesla, zvyky a obyčeje převládaly v minulosti v dané oblasti a jaké se slaví dnes. Některé se obnovily, popř. jaké by se mohly ještě obnovit, některé jsou nové. Pozornost je věnována také dětem a jejich zálibám, jaké zvyky doma dodržují, o jaké činnosti týkajících se lidových tradic mají zájem.
Historical roots and return to the traditions in Microregion of the Iron Mountains foothills
Keywords: crafts; customs and habits; Folklore; traditions; řemesla; zvyky a obyčeje; Folklor; tradice