Kulturní dějiny piva a pivovarů v Pelhřimově - Salavová, Monika (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce popisuje historii vaření piva v Pelhřimově od počátku 14. století do současnosti. Důkladněji se zaměřuje na období 20. století, ve kterém byla postavena a zprovozněna současná budova pivovaru v Pelhřimově. Zvláštní pozornost je věnována modernizaci pivovaru od 70. let do současnosti. Tato modernizace probíhala pod vedením nového ředitele, pana Josefa Zmátla a v současné době pokračuje jeho žákem, panem Vladimírem Veselým. Při vytváření práce byla využita metoda rozhovorů s pamětníky.
Cultural history of beer and breweries in Pelhřimov
Keywords: pivovarnictví; pivovar Pelhřimov; právovárečné měšťanstvo; modernizace; brewing; brewery Pelhřimov; beer license holding burghers; modernization