Aktuální problematika výchovy v dětských domovech a výchovných institucích na Královéhradecku - Vágenknechtová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce řeší aktuální problematiku výchovy v dětských domovech a výchovných institucích. V teoretické části vymezuji a charakterizuji ústavní výchovu všeobecně, především pomocí tématické literatury, zejména se opírám o knihy Oldřicha Matouška a současné legislativy týkající se ústavní péče. V praktické části jsem se zaměřila na konkrétní zařízení v Královéhradeckém kraji a na problémy, které výchovu ve výchovných zařízeních ztěžují, zejména šikana, komunikace mezi zařízeními, útěky, spolupráce s rodiči, hrozba "nakažení se" delikvencí a dlouhodobé pobyty. V celé práci pak můžete najít příběhy dětí, které ústavní péčí prošly a konkrétní snahy mnou zvolených zařízení o zlepšení kvality života takzvaných ústavních dětí.
The contemporary problems of education in children's homes and educational facilities in the region of Hradec Králové
Keywords: Education; children's homes; educational facilities; institutional education; protecting education; výchovy; dětské domovy; výchovné zařízení; ústavní výchovy; ochranná výchovy