Komplexné reštaurovanie Melantrichovej Postily aneb kázání evangelické pravdy z roku 1575 - Benžová, Radka (Univerzita Pardubice, 2015)
Konvolút evanjelických postíl z roku 1575 vznikol na Starém Měste pražském v dielni tlačiara Jiřího Melantricha z Aventina a pravdepodobne v roku 1610 došlo k jeho prevazbe. Exemplár pochádza z fondu starých tlačí Muzea Vysočiny v Pelhřimově. Knižná väzba sa dochovala nekompaktná, šitie, najmä v zadnej časti bloku, bolo poškodené. Zadná doska bola oddelená od bloku, kapitáliky ani torzá ich jadier sa nedochovali. Stav usňového pokryvu do veľkej miery korešpondoval so stavom zadnej časti bloku. Kovanie sa dochovalo nekompletné, napriek tomu však v relatívne dobrom stave. Reštaurátorská dokumentácia obsahuje základný popis typológie a poškodenia tejto knihy. Bližšie popisuje postup prevedených reštaurátorských zásahov a zahŕňa taktiež odporúčané podmienky uloženia objektu, zoznam použitých materiálov a chemikálií, textovú, obrazovú a grafickú prílohu. V závere sa nachádza rozsiahla fotodokumentácia stavu diela pred, v priebehu a po reštaurovaní. Nadväzujúc na popis typológie knižnej väzby sú za kapitolu Typologický popis doplnené rozšírené kapitoly pojednávajúce o problematike typografie a grafickej výzdoby.
Restoration of the Postila aneb kázání evangelické pravdy, from 1556
Keywords: restoration; conservation; book binding; Melantrich; postilla; convolute; print; 16th century; initial; woodcut