Povědomí o HIV/AIDS mezi středoškoláky na Jablonecku - Keilová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá problematikou HIV/AIDS a informovaností studentů střední školy o ní. Úvodní kapitola shrnuje historii HIV/AIDS a podává základní informace o chorobě, jejím průběhu a možnosti léčby. Současně se věnuje také sociálnímu kontextu problematiky a stavu infekce v celosvětovém měřítku. Druhá z kapitol se pak věnuje vývoji a charakteristikám infekce v České republice, popisuje organizace působící na poli prevence a pomoci a věnuje se také přístupu k sexuální výchově. Praktická část se opírá o kvantitativní výzkum mezi studenty. Zjišťuje jaké mají povědomí o problematice HIV/AIDS a situaci u nás, odkud čerpají informace a zda jsou s nimi spokojeni, pohled na problematiku a jich vlastní sexuální chování.
Awareness of HIV/AIDS among high school students in Jablonec Region
Keywords: sociologie; HIV; AIDS; postoje studentů; sociology; attitudes of students