"Roztroušen po předních časopisech..." Tematické návraty a variace v tvorbě Josefa Šimánka - Dostál, Mojmír (Univerzita Pardubice, 2014)
Ambicí práce je komplexnější pojednání o životě, v omezené míře mimoliterárních aktivitách, a především díle Josefa Šimánka. Její první část se zabývá otázkou, Šimánkova místa v české literatuře, coby typického příkladu z obecného povědomí zmizelého autora, téměř totožného s řadou dalších soudobých spisovatelů: téměř celou jednu autorskou generací. Ve své druhé části podává základní přehled Šimánkova života formou několika vybraných, charakteristických episod, zasazujících jej do dobového kontextu. Těžiště práce představuje její třetí část: tematický rozbor Šimánkových (přednostně prozaických) textů: typologie hrdinů, stálá témata a jejich variování, Leitmotivy a ustálené rekvisity, též jejich funkce jako symbolů, nebo v rámci zápletek či gradace děje. Tyto složky jeho díla jsou pak srovnány s tvorbou jiných, tematicky spřízněných dobových autorů, většinou zahraničních, v českém literárním prostředí však známých, uznávaných a napodobovaných. Šimánkovo dílo je tak zasazeno do kontextu dobové české literární scény, a v jejím rámci pak i do kontextu evropské, respektive světové literatury. Její poslední oddíl pak tvoří analýza toho, jak se reflexe jeho díla od dvacátých do konce čtyřicátých let (kdy v podstatě získala definitivní tvar) měnila a jaké faktory k tomu vedly.
"Scattered in the Leading Magazines". Thematical Recurrence and Variations in the Works of Josef Šimánek
Keywords: Šimánek, Josef; Sursum; Váchal, Josef; okultní beletrie; metempsychósa; transposice osobnosti; záměna snového a skutečného světa; hrůza z minulosti; Pan; hellénismus; novopohanství; Vrba, Jan; occult fiction; metempsychosis; transposition of identity; confusion of the dream and the reality; horror from the past; Pan; hellenism; neopaganism