Restaurování doktorské univerzitní teze pro Theophila Schneidera na papírové a textilní podložce ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci - Pokorná, Adéla (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce mapuje komplexní restaurátorský zásah velkoformátového grafického listu ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci. Dílo s názvem "Doktorská univerzitní teze pro Theophila Schneidera" je datováno do roku 1744. Jedná se o kombinaci grafických technik mezzotinty a mědirytu na ručním papíru s druhotnou textilní podložkou. Kulturně-historická část práce se zaměřuje na svébytnou tématiku univerzitních tezí a popisuje ikonografii tohoto konkrétního díla. Cílem restaurátorského zásahu a této závěrečné práce je uvedení díla do stavu, který by zamezoval případné degradaci a zároveň respektoval jeho historický a estetický odkaz. Součástí je fotografická příloha dokumentující výchozí stav díla před restaurováním, v průběhu restaurování a po zásahu.
Restoration of Doctoral University Theses for Theophil Schneider on the paper and textile support from the collections of the Regional Museum in Olomouc
Keywords: restaurování papírové podložky; univerzitní teze; barokní grafika; restaurování papíru; grafický list; mezzotinta; mědiryt; Klauber, Johannes; Klauber, Josef; paper support restoration; university thesis; baroque graphic; paper restoration; graphic sheet; mezzotint; copper engraving; Klauber, Johannes; Klauber, Joseph