Analýza ekonomicky využitelného potenciálu solární energie v oblasti poskytování bytových služeb - Jechura, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato práce se zabývá potenciálem solární energie v oblasti bytových služeb. První část práce je věnována významu energií pro civilizaci, přičemž jsou zdroje energie rozděleny na obnovitelné a neobnovitelné. Dále je práce zaměřena na solární energii a její možné využití v oblasti bytových služeb. Druhá část práce popisuje postup výpočtu potřeby tepla pro objekty k bydlení, faktory ovlivňující ekonomiku solárních fototermických systémů a jejich ekonomickou analýzu. Práce obsahuje vyčíslení předpokládané doby návratnosti realizovaných solárních termických systémů, možné pokrytí potřeby tepla a roční úspory.
Economic analysis of usable potential solar energy in field of residential services
Keywords: bytové domy; fototermické systémy; návratnost investice; slunce; solární energie; úspora energie; apartment buildings; energy saving; photothermal systems; return on investment; solar energy; sun