Virtuální laboratorní prostředí pro síťové služby - Janoušek, Karel (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací virtuálního laboratorního prostředí pro síťové služby. Cílem je vytvořit virtualizovaný server s operačním systémem Ubuntu Server 24.04.3 LTS, který poskytuje služby aplikační vrstvy TCP/IP (DNS, HTTP, SMTP, FTP, TFTP, IRC a SSH), a klientské prostředí Ubuntu Desktop 24.04.3 LTS pro jejich využití. Součástí práce je rovněž příprava dvou sad laboratorních cvičení, zaměřených na základní konfiguraci služeb a řešení běžných problémů, s cílem podpořit praktickou výuku a porozumění principům síťových technologií.
Virtual lab environment for network services
Keywords: virtualizace; Ubuntu Server; Ubuntu Desktop; TCP/IP; DNS; HTTP; SMTP; FTP; TFTP; IRC; SSH; síťové služby; laboratorní cvičení; konfigurace; poruchy; virtualization; Ubuntu Server; Ubuntu Desktop; TCP/IP; DNS; HTTP; SMTP; FTP; TFTP; IRC; SSH; network services; laboratory exercises; configuration; troubleshooting