Informovanost žen po porodu o péči o novorozence - Doláková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce je zaměřena na informovanost žen po porodu o péči o fyziologického novorozence. Práce je rozdělena do teoretické a průzkumné části. Teoretická část popisuje novorozenecké období, základní ošetřovatelskou péči o fyziologického novorozence, kojení, výživu a bezpečnost novorozence. Průzkumná část zkoumá informovanost žen po porodu o péči o novorozence, na základě provedení dotazníkového šetření. Získání dat probíhalo formou kvantitativního šetření pomocí dotazníku vlastní tvorby. Vyhodnocení průzkumu bylo prezentováno formou grafů a tabulek, které jsou použity v této bakalářské práci spolu s podrobným popisem výsledků průzkumu. Tento průzkum umožnil odhalit nedostatky v informovanosti žen po porodu o péči o novorozence. Zjištěné výsledky odhalily nedostatky v informovanosti žen po porodu o péči o novorozence, a to v intervalu kojení, dále ohledně fyziologických funkcí (frekvence dýchání, odečítání 0,5 °C tělesné teploty v konečníku po 6. týdnu života novorozence). Problematickým se zdají být i bezpečnostní aspekty, jako je nejbezpečnější poloha na spaní a teplotní hranice pro pobyt venku.
Women's awareness of newborn care after childbirth
Keywords: informovanost; fyziologický novorozenec; péče o novorozence; kvantitativní šetření; dotazník; žena po porodu; awareness; physiological newborn; newborn care; quantitative survey; questionnaire; postpartum woman