Diagnostikování a léčba psychických nemocí: percepce normativity - Matyášová, Anežka (Univerzita Pardubice, 2019)
V této práci se zabývám percepcí normy a abnormality v západní medicíně. Z tohoto úhlu pohledu zmapuji současnou diskuzi o diagnostikování psychických nemocí. Hlavní výzkumná otázka se soustředí na emický pohled lidí se schizofrenií a jejich chápání "normálního". V rámci terénního výzkumu se zaměřuji na rozhovory s odborníky i s "pacienty". Práce má obecnou teoretickou část o situaci západní medicíny skrze optiku medicínské antropologie, poté následuje část praktická se zaměřením na schizofrenii a způsoby jejího diagnostikování a léčby.
Diagnosis and Treatment of Psychical Illnesses: the Perception of Normativity
Keywords: normativita; psychické nemoci; schizofrenie; diagnóza; západní medicína; normativity; psychical Illness; schizophrenia; diagnosis; western medicine