Kompetence správních orgánů Staré Paky v historickém vývoji - Linková, Jana (Univerzita Pardubice, 2005)
První část bakalářské práce věnuje pozornost vývoji veřejné správy od 13. století po rok 1849. Tento vývoj je popsán na příkladu tehdejší poddanské obce Stará Paka. Práce se zaměřuje především na zachycení kompetencí tehdejších správních orgánů, především rychtářského úřadu. V druhé části jsou popsány změny ve veřejné správě a v kompetencích obcí po roce 1849. Vývoj je zachycen až do r. 1990. Třetí část je věnována dosud poslední reformě veřejné správy, která probíhá v několika etapách již od r. 1990. Pozornost je zaměřena především na současné období, na nynější stav reformy se záměrem posoudit, zda stanovených reformních cílů bylo ve skutečnosti dosaženo.
Qualifications of administration authorities of Stará Paka in historical evolution
Keywords: reforma veřejné správy; dějiny; obecní zřízení; správní orgány; obce; okresy; národní výbory; veřejná správa