Mutageny - Dočkal, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce má za cíl seznámit čtenáře s problematikou mutagenních látek a jejich dopadu na organismus a životní prostředí. Začátek je zaměřen na počátky a následný vývoj výzkumu těchto látek. Ústředním tématem je rozdělení a popis 3 základních skupin mutagenů (fyzikálních, chemických a biologických). V celé práci je také kladen důraz na jednotlivé patogenetické účinky probíraných mutagenních faktorů. Podstatná část je věnována opatřením, jak se před těmito potenciálně nebezpečnými sloučeninami chránit. Závěr je věnován metodám, kterými se mutagenní látky detekují a identifikují.
Mutagens
Keywords: mutageny; poškození DNA; karcinogeny; mutageneze; mutace; genotoxiny; mutagens; DNA damage; carcinogens; mutagenesis; mutation; genotoxins