Vyjadřování emocí v textech českých písničkářek - Barylová, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce vychází z nově se vyvíjející disciplíny kognitivní lingvistiky, jazykového obrazu světa. Jedním z hlavních témat výzkumu jazykového obrazu světa jsou emoce. Práce je zaměřena na vyjadrování emocí v textech českých písničkářek, z nich byly podle daných kritérií vybrány Zuzana Navarová, Radůza a Martina Tchová. Cílem práce je seznámit čtenáře s teorií jazykového obrazu světa a aplikovat jeho výzkum na umělecké texty.
Expression of emotions in Czech female songwriter's lyrics
Keywords: kognitivní lingvistika; jazykové obrazy světa; písničkáři; ženská tvorba; cognitive linguistics; linguistic image of world; singer-songwriter; female art