Řízení rizika při nálezu nevybuchlé letecké pumy - Vondrová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem práce je přispět k řízení rizika při nálezu nevybuchlé letecké pumy. K tomu je nutné nejprve ocenit rizika spojená s likvidací nevybuchlé pumy následující po jejím nálezu. Na základě ocenění rizika lze vyslovit určitá doporučení pro postup likvidace LP, a tím pozitivně přispět k řízení rizika při této činnosti. Počáteční část práce je věnována charakteristice leteckých pum, charakteristice účinků jejich detonace a ochraně proti těmto účinkům, možnostem likvidace pum a způsobu oceňování a řízení rizika. Dále následuje experimentální část, která je zaměřená na vytvoření obecného postupu likvidace po nálezu LP a provedené identifikaci. Dalším krokem je na základě této analýzy vyhodnocení rizik spojených s užívanými způsoby likvidace. Dále jsou provedeny výpočty k určení bezpečnostní zóny pro 500 lb a 4000 lb pumu. V závěru je provedeno zhodnocení.
Risk Management at Discovery of Unexploded Aerial Bomb
Keywords: bezpečnostní zóna; chemický zapalovač s dlouhodobým zpožděním; letecká puma; likvidace; riziko zneškodňování; safety area; long delay chemical fuse; aerial bomb; disposal; risk of disposal