Restaurování souboru malířských uměleckých děl na papíru - Doležalová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce je věnována restaurování dvou uměleckých děl na papíru. První z nich je čínský svitek s výjevem "Odpočinek v zahradě".Jedná se o tradiční čínskou malbu na papíře, lemovanou hedvábnou bordurou se závěsným systémem. Dalším restaurovaným dílem je obraz XII. zastavení ze souboru křížové cesty z kaple Panny Marie z obce Rok u Sušice. Jde o malbu na papíru podlepenou plátnem, vypnutou na vypínacím rámu a umístěnou v ozdobném profilovaném rámu. Součástí bakalářské práce je i teoretická část, která se zabývá tématem techniky čínské malby. Zaměřuje se zejména na způsob práce se štětcem, použití barev a kompozici čínské malby. Tato část práce je zařazena za restaurátorskou dokumentaci čínského svitku.
Restoration of a collection of paintings on paper
Keywords: restaurování; průzkum; papír; křížová cesta; čínská malba; restoration; research; paper; The Way of the Cross; Chinese painting