Předpoklady využití vnitrozemské vodní dopravy v kombinovaných přepravách - Tomanová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2009)
Skutečná úroveň zapojení vnitrozemské vodní dopravy do intermodálních přeprav na území ČR v současné době. Problémy kontejnerizace vnitrozemských vodních cest u nás, zejména na řece Labi. Srovnání finančních nákladů na přepravu kontejnerů na určenou vzdálenost různými druhy přeprav. Zapojení vnitrozemské vodní přepravy do kombinované přepravy pomocí soupravy Cargo Sprinter v železniční stanici Kolín. Rozdíly v parametrech nákladních lodí na řekách západní Evropy a na Labi v ČR. Cílem práce je zjištění reálné možnosti zapojení vnitrozemské vodní dopravy do kombinované přepravy v dopravním uzlu Kolín s pomocí nových trendů intermodální přepravy, vznik nových překladišť v rámci studie za podmínky trvale udržitelné mobility, výpočet maximální kapacity těchto překladišť a podmínky synchronizace železniční a vodní dopravy v přístavu Kolín.
The prerequisites employing domestic water transport in combined shipping
Keywords: Cargo Sprinter; Elbe; intermodal transport; multiple - mode transport; cargo ships; inland water transport; Cargo Sprinter; Labe; intermodální přeprava; trimodální přeprava; plavidla; vnitrozemská vodní doprava