Hrady Šumperska v pověstech od Franze Alexandra Hebera po Anežku Šulovou - Horáková, Eva (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce se snaží sebrat a utřídit pověsti o hradech na Šumpersku a pokouší se najít jejich genezi. Zejména pomocí metody srovnávací a oral history. Hlavní pozornost je upřena na pověsti v německém díle Franze Alexandra Hebera. Práce též podrobně zkoumá samotné autory či sběratele pověstí, pozornost je především upřena na národopisnou sběratelku pověstí Anežku Šulovou.
Castles of Šumperk in tales from Franz Alexander Heber to Anežka Šulová
Keywords: hrady; pověsti; Šumpersko; Šulová, Anežka; Heber, Franz Alexander