Sociální vyloučení a jeho pedagogické aspekty v regionu Šumperk - Brtníková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2022)
Teoretická část se bude zaměřovat na vymezení pojmu a bližší seznámení s problematikou sociálního vyloučení ve společnosti, vymezení pojmu sociální exkluze, charakteristikou obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách a romskou populací ve spojitosti se sociální exkluzí. Také se práce bude věnovat hlavním problémům v sociálně vyloučených lokalitách. V poslední řadě vymezuje sociálně vyloučené lokality na Šumpersku a neziskové organizace, které v nich působí. V praktické části bude využito kvalitativní metodologie s cílem zjistit, jaké jsou hlavní příčiny a důsledky sociálního vyloučení v regionu Šumperk. Praktická část je tvořena rozhovory se sociálními pracovníky, kteří sociálně vyloučené lokality navštěvují.
Social exclusion and its pedagogical aspects in the Šumperk region
Keywords: sociální exkluze; sociálně vyloučená lokalita; Romové; etnikum; prostorová segregace; neziskové organizace; terénní sociální práce; social exclusion; socially excluded locality; Roma; ethnicity; spatial segregation; nonprofit organizations; field social work