Ověření vlastností směsných polymerních stabilizátorů na modelových polyurethanových systémech - Titěrová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2009)
V této diplomové práci bylo testováno pět typů syntetizovaných polymerních směsných stabilizátorů, které jsou tvořeny termooxidačním a UV stabilizátorem, jež jsou připojeny pomocí distačního bočního řetězce na polybutadienový řetězec v různých poměrech. Vzniklý polymerní stabilizátor byl poté zpracován do substrátů, kterými jsou polyurethanové systémy na bázi dvou a vícefunkčních isokyanátů. U jednotlivých systémů byly stanoveny gelovou permeační chromatografií (GPC) molekulové hmotnosti. Teplota skelného přechodu byla měřena pomocí diferenciální skenovací kalorimetrií (DSC) a stabilizační účinek proti UV záření byl testován v QUV panelu. Dále byla stanovena reakční kinetika u systému s dvoufukčním isokyanátem (toluendiisokyanát - TDI).
Verification the properties of polymeric mixed stabilizers in modelling polyurethane systems
Keywords: polymerní směsné stabilizátory; oxidace; UV stabilizátory; Antioxidanty; polyurethany; kapalné polybutadienové kaučuky; isokyanáty; reakční kinetika; polymeric mixed stabilizers; oxidation; UV stabilizers; antioxidant; polyurethanes; liquid polybutadiene rubbers; isocyanates; reaction kinetics