Regionální rozložení středoškolských technických studijních oborů v České republice - Kraftová Ivana; Lagusová Adéla (Masarykova univerzita, 2014)
Cílem článku je prezentovat vývoj a pozici středoškolských technických oborů v ČR jako celku a vyhodnotit rozložení těchto oborů v rámci jednotlivých krajů ČR, a to včetně míry jejich koncentrace a specializace. Pomocí komparace statistických dat, určením indikátoru koncentrace a pomocí strukturální analýzy jsou zjištěny posuny na trhu práce v poptávce po profesích technického zaměření, jsou označeny ?technicky orientované? kraje z hlediska středního školství a určena jejich oborová specializace. Ukazuje se, že realita změn českého trhu práce ne vždy koresponduje se závěry OECD. I přes značnou podobnost ve struktuře českého regionálního školství lze v technických oborech středních škol vysledovat jisté specializační rozdíly.
Regional distribution of secondary technical fields in the Czech Republic
Keywords: Technické obory; ISCED 3; české kraje; Technical fields; ISCED 3; Czech regions