Reedukace narušené komunikační schopnosti u dětí předškolního věku v období pandemie - Macková, Marcela (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na aktuální téma, a to na problematiku reedukace narušené komunikační schopnosti u dětí předškolního věku v období pandemie. Její zpracování je klasicky rozděleno na teoretickou část a praktickou část - výzkum. V teoretické části jsou vysvětleny základní logopedické oblasti - kdo je logoped, co je logopedie, co je jejím předmětem, co je narušená komunikační schopnost. Dále jsou popsány mluvní orgány, jazykové roviny, jednotlivé vady řeči. V následujících kapitolách je popsán vývoj řeči u dítěte předškolního věku a možnost reedukace narušené komunikační schopnosti. Také je v práci charakterizována doba pandemie, tedy období, na které se práce soustředí. V praktické výzkumné části realizované kvalitativním designem využíváme metodu analýzy dokumentů, pozorování a metodu polostrukturovaných rozhovorů se 4 respondenty z vybraného předškolního zařízení. Cílem práce je zjistit, zda a jak pandemie ovlivnila reedukaci narušené komunikační schopnosti u dětí předškolního věku ve vybraném předškolním zařízení.
Reeducation of impaired communication skills in preschool children during a pandemic
Keywords: reedukace; logopedie; komunikace; pandemie; děti předškolního věku; reeducation; speech therapy; communication; pandemic; preschool children