Způsoby práce s dětmi s ADHD ve Středisku výchovné péče - Trávníčková, Petra (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem předkládané diplomové práce je zmapovat podobu poskytované intervence dětským klientům se syndromem ADHD ve Středisku výchovné péče Pyramida. Práce je složena z teoretické a praktické části. Teoretická část se zaměřuje na vymezení a symptomatologii syndromu ADHD, jeho etiologii, epidemiologii a vybrané druhy terapií. Dále jsou zde v obecné rovině představena Střediska výchovné péče a detailně popsána struktura a činnost Střediska výchovné péče Pyramida. V praktické části je věnován prostor jednotlivým krokům, které vedly k dosažení cíle. Je zde vysvětlena volba kvalitativní výzkumné strategie, popsán polostrukturovaný rozhovor jako metoda sběru informací, ozřejměn výběr účastníků a průběh samotného výzkumu. K následnému rozboru získaných dat bylo využito techniky otevřeného kódování, techniky vyložení karet a metody prostého výčtu.
Ways of Work with Children with ADHD in The Centre Education Care
Keywords: syndrom ADHD; terapie; Středisko výchovné péče; intervence; kvalitativní výzkum; polostrukturované interview; ADHD syndrome; therapy; Center education care; intervention; qualitative research; halfstructured interview