Použití infračervené spektrometrie a vícerozměrných statistických metod pro monitorování kvalitativních parametrů motorových olejů - Lžíčař, František (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá uplatněním pokročilých metod tribotechnické diagnostiky. Spojení metody infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR) s vícerozměrnými statistickými metodami umožní stanovit i fyzikálně-chemické parametry. Cílem diplomové práce je tvorba FTIR chemometrických modelů v programu TQ Analyst metodou částečných nejmenších čtverců pro stanovení dynamické viskozity při 40 oC, dynamické viskozity při 100 oC a hustoty olejů používaných v hnacích jednotkách Českých drah. Základem bude stanovení požadovaných parametrů olejů klasickou normovanou metodou a poté vytvoření vhodného kalibračního modelu.
An application infrared spektrometry and multivariate statistical methods for monitoring quality parameters of motor oils
Keywords: motorové oleje; viskozita; tribotechnická diagnostika; infračervená spektrometrie; chemometrická analýza; metoda částečných nejmenších čtverců; PLS; motor oils; viscosity; tribotechnical diagnostics; infrared spectrometry; chemometrics; partial least squares