Kvalita života pacientů před a po implantaci kardiostimulátoru - Žaláková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá kvalitou života pacientů před implantací a po implantaci kardiostimulátoru. Teoretická část přibližuje definici kvality života, popisuje kardiostimulátor, jeho vznik a vývoj, druhy a charakterizuje indikace k jeho implantaci. Objasňuje postup, kterým je přístroj zaveden do srdce, a následnou ošetřovatelskou péči o pacienta po implantaci. Výzkumná část práce prostřednictvím dotazníku Světové zdravotnické organizace WHOQOL-BREF zjišťuje, zda se vlivem implantace kardiostimulátoru nezměnila pacientova kvalita života v doménách fyzického zdraví, prožívání, sociálních vztahů a prostředí. Ze statistického vyhodnocení dat výzkumného šetření je zřejmé, že respondenti mají před implantací kardiostimulátoru i po ní dobrou kvalitu života, avšak výsledky by mohly být i lepší.
Quality of life of patients before and after pacemaker implantation
Keywords: implantace; kardiostimulátor; kvalita života; měření kvality života; ošetřovatelská péče; implantation; pacemaker; quality of life; quality of life measurement; nursing care