Zhodnocení výhodnosti pronájmu a hypotečního úvěru - Havránková, Dora (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá rozhodováním generace Y mezi nájemním bydlením a vlastním bydlením financovaným hypotečním úvěrem. Cílem práce je zhodnotit vývoj a posoudit změny v rozhodování současné generace v případě pořízení vlastního bydlení či pronájmu a identifikovat klíčové faktory, které toto rozhodnutí ovlivňují. Ve třetí kapitole jsou na základě dat z Deloitte a databáze ARAD ČNB analyzovány náklady na nájem i hypoteční úvěr v letech 2021-2024. Poslední kapitola je věnována dotazníkovému šetření, které zjišťuje preference respondentů. Výsledky ukazují, že i přes vysoké ceny nemovitostí a úrokové sazby většina dotázaných upřednostňuje vlastnické bydlení, čímž potvrzují celospolečenský trend v České republice.
Evaluating the benefits of a rental and mortgage loan
Keywords: hypoteční úvěr; pronájem; náklady; nemovitost; bydlení; rozhodování; generace Y; mortgage loan; rent; costs; property; housing; decision making; generation Y