Syntéza organogallitých boroxínů - Milasheuskaya, Yaraslava (Univerzita Pardubice, 2018)
Součástí této bakalářské práce je literární rešerše zaměřená na využití boroxínů v různých oblastech chemie. Bylo zjištěno, že tento typ sloučenin lze využít v organické syntéze, elektrochemii, lithium iontových bateriích či v polymerní chemii. Bylo také zjištěno, že v centrálním kruhu B3O3 může dojít k substituci jednoho atomu boru jiným atomem za vzniku heteroboroxínů. Velmi neprobádanou oblastí jsou sloučeniny, které obsahují v centrálním kruhu jiný prvek 13 skupiny. Z tohoto důvodu v experimentální části bakalářské práce byly připraveny 2 organogallité prekurzory a 4 nové sloučeniny obsahující heteroboroxínový kruh, ve kterém je jeden atom boru nahrazen atomem galia. Sloučeniny byly charakterizovány 1H a 11B NMR spektry a bodem tání.
Synthesis of organogallium boroxines
Keywords: boroxín; heteroboroxín; chelatující ligand; boroxine; heteroboroxines; chelating ligands