Stanovení vybraných prvků v říčních mikroorganismech a hmyzu s využitím techniky oTOF-ICP-MS - Šlapalová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2008)
Byla vypracována literární rešerše zaměřená na prvkovou analýzu říčních mikroorganismů, ryb a hmyzu, které se využívají pro aktivní biomonitoring řek a moří v souvislosti s ochranou vodního ekosystému. Byla vyvinuta metoda pro stanovení vybraných prvků vzácných zemin Sc, Y, La, Dy, Er, Eu, Gd, Ho, Lu, Nd, Pr, Sm, Tb, Tm, Yb, Ce v uvedených materiálech pomocí unikátního o-TOF ICP MS spektrometru (GBC Optimass 8000). Byla optimalizována příprava vzorků k analýze zahrnující nalezení vhodných přídavků rozkladných činidel a parametrů mikrovlnné mineralizace. Byly nalezeny vhodné spektrální a pracovní podmínky, vhodné kalibrační rozsahy standardních roztoků a na vybraných vzorcích byla vyhodnocena správnost metody metodou standardních přídavků. Byly sledovány vlivy jednotlivých složek vzorků a projevující se spektrální interference. Nespektrální interference byly eliminovány pomocí techniky vnitřního standardu (IS) - beryllia. Detekční limity pro vybrané prvky se pohybovaly v jednotkách μg.kg-1 a relativní směrodatné odchylky od 1 – 10 %. Obsahy sledovaných prvků s výjimkou Sc se u vzorků ryb pohybovaly v desítkách μg.kg-1, někde nebyly prvky vůbec detekovány. V případě ostatních vzorků byly vždy detekovány měřitelné koncentrace. U Dreisseny polymorpha se obsahy sledovaných prvků s vyjímkou Sc pohybovaly v jednotkách až ve stovkách, u profilů a hmyzu v desítkách až tisících. U nárostů byly koncentrace ještě o řád vyšší.
Determination of Selected Elements in River Microorganisms and Insect Using o-TOF-ICP-MS
Keywords: říční mikroorganismy; mikrovlnná mineralizace