Finanční indexy sentimentu - Hladíková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou a komparací finančních indexů sentimentu a posuzováním jejich významu pro investiční veřejnost finančního trhu. Vybrané indexy sentimentu jsou vzájemně porovnávány a následně zhodnoceny na základě výstupů statistické metody, kterou je analýza závislosti náhodných veličin. Analýza je prováděna u třech indexů sentimentu ve třech časových pásmech. V rámci analýzy závislosti jsou zjišťovány korelační vztahy finančních indexů sentimentu s vybranými burzovně tržními indexy. Práce se za pomoci korelačních vztahů vyjádřenými korelačními koeficienty snaží odhalit, zdali jsou finanční indexy sentimentu vhodnými nástroji pro rozhodování a predikci.
Financial sentiment indices
Keywords: finanční trh; investorská veřejnost; index sentimentu; tržní index; korelační vztah; korelační koeficient; závislost náhodných veličin; financial market; investment public; sentiment index; market index; correlation relationship; correlation coefficient; dependence of random variables