Město Chrudim za 1. světové války - Kroutil, Dominik (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce má za úkol představit město Chrudim během první světové války. Na začátku jsou nastíněny výchozí podmínky, tedy hospodářství a život lidí těsně před první světovou válkou. Chrudim měla dobré železniční spojení a vyhovující infrastrukturu - elektrárnu, kanalizaci a vodovod, nacházela se tam řada větších veřejných budov, včetně budov školních. Hlavní pozornost je zaměřena na změny, které nastaly ve městě v důsledku dopadu světové války, a to jak v obecné rovině, tak zejména v rámci chrudimského školství. Část škol byla během války využita ve státním zájmu pro jiné účely, například jako vojenská zdravotnická zařízení. Žáci a studenti měli vyučování v náhradních budovách, mnoho z nich muselo pomáhat v těžké válečné situaci. Veškeré zásobování obyvatel bylo podřízeno potřebám fronty. Jako hlavní zdroje posloužily archivní prameny ze SOkA Chrudim, dobový tisk a příslušná literatura.
Chrudim during the World War I
Keywords: Chrudim; náhradní vyučování; první světová válka; přídělový systém; válečné hospodaření; vojenské nemocnice; alternative schools; Chrudim; military treatment facilities; rationing systém; war economy; World War I