Analýza anthokyaninových barviv v tmavých bobulovitých plodech pomocí separačních technik v kapalné fázi - Mikešová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2015)
Náplní této bakalářské práce je analytické stanovení anthokyaninových barviv v tmavých bobulovitých plodech, zejména v borůvkách, černém bezu a černém rybízu. Úvod práce je věnován vlastnostem, chemickému složení a využití vybraných bobulovitých plodů. Je zde uvedena doba sběru a metody zpracování. Další část práce je zaměřena na anthokyaninová barviva, jejich charakteristiku a využití v potravinářství nebo farmaceutickém průmyslu. V závěru je pozornost věnována separačním metodám, které se pro analýzu těchto přírodních barviv používají.
Analysis of Anthocyanin Pigments in Dark Berries Using Modern Instrumental Techniques
Keywords: Anthocyanin pigments; liquid chromatography; extraction; berries; anthokyaninová barviva; kapalinová chromatografie; extrakce; bobulovité plody