Reminiscenční terapie - Balcarová, Hana (Univerzita Pardubice, 2013)
Vzhledem k současnému demografickému stavu obyvatelstva České republiky směřujeme naši práci na cílovou skupinu seniorů. V teoretické části popisujeme stáří, kvalitu života, potřeby ve stáří, zvládání těžkostí ve stáří, vliv prostředí, zmiňujeme se o problematice Alzheimerovy choroby, paměti a shrnujeme teorii o reminiscenční terapii - počínaje historií, přes přípravu, členění, formy a konče konkrétními aktivitami. Praktická část má tři oddíly, první popisuje absolvovaný kurz Práce s minulostí osob vysokého věku - úvod do reminiscence, druhý oddíl pojednává o cíli práce a popisuje proceduru, a třetí oddíl obsahuje informace o výzkumném šetření skládajícím se z rozhovorů s terapeutkami, pozorování terapií a vlastního vedení reminiscenčních sezení.
Reminiscence therapy
Keywords: stáří; kvalita života; potřeby; Alzheimerova choroba; reminiscenční terapie; age; quality of life; needs; Alzheimer´s disease; reminiscence therapy