Stanovení genové exprese cytochromu P450 3A4 u hepatocelulárního karcinomu - Bubancová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zabývá analýzou exprese cytochromu P450 3A4 (CYP3A4) v nádorové a nenádorové jaterní tkáni pacientů s hepatocelulárním karcinomem a exprese jeho hlavních regulátorů, nukleárních receptorů: pregnanového X receptoru (PXR) a konstitutivního androstanového receptoru (CAR). Cytochrom P450 tvoří hlavní enzymatický systém I. fáze biotransformace léčiv (a jiných xenobiotik), játra jsou primárním metabolickým a biotransformačním orgánem těla a je všeobecně známo, že nádorová transformace hepatocytů vede k vymizení jejich metabolických funkcí a celkové dysregulaci genové exprese.
Cytochrome P450 3A4 gene expression in hepatocellular carcinoma
Keywords: hepatocellular carcinoma; cytochrome P450; CYP3A4; gene expression; hepatocelulární karcinom; cytchrom P450; CYP 3A4; exprese