Sociální stratifikace panství Horšovský Týn v 17. - 19. století - Němečková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá především sociální situací na venkově v 17. - 19. století, kterou se snaží objasnit na příkladu západočeského panství Horšovský Týn. Nejprve je nastíněn historický a správní vývoj dominia, poté následuje podrobný místopisný popis celého panství. Další část práce je věnována vývoji počtu obyvatel, který je sledován ve dvou oddělených časových úsecích - od poloviny 17. do 30. let 19. století a od 30. let 19. století do konce téhož století. Nakonec jsou uvedeny nejprve obecné rozdělení jak celé společnosti, tak venkovského obyvatelstva včetně charakteristik jednotlivých sociálních kategorií, poté konkrétní proměny sociální stratifikace na panství Horšovský Týn od poloviny 17. do poloviny 19. století.
Social stratification of the Horšovský Týn estate in the 17th - 19th centuries
Keywords: Horšovský Týn; sociální stratifikace; sociální vrstvy; venkov; obyvatelstvo; 17.-19. století; social stratification; social categories; country; Population; 17th-19th centuries