Aspekty právních souvztažností v bytovém družstevnictví v ČR - Hrdá, Bohuslava (Univerzita Pardubice, 2007)
Cílem bakalářské práce je vymezit teoretický rámec bytového družstevnictví České republiky definovaný současnou platnou legislativou. V teoretické části se práce zabývá právní charakteristikou bytového družstevnictví a jeho historií , dále základními otázkami právní úpravy družstev od jejich založení či vstupu do družstva, přes práva a povinnosti družstevníků, až po zánik družstva či členství v něm. Pozornost je věnována i aktuální problematice převodů bytů do osobního vlastnictví včetně porovnání vlastnictví osobního s družstevním. Poslední kapitola je zaměřena na aplikaci teoretických poznatků v praxi. Pro porovnání je vybráno Stavební bytové družstvo Družba Pardubice.
Aspects of legal correlation in cooperative system of the Czech Republic
Keywords: bydlení; bytová družstva; byty; převody; stanovy; vlastnictví; housing; housing associations; apartments; transfers; statutes; ownership