Hydrosilylační reakce - Hošnová, Hana (Univerzita Pardubice, 2015)
V rámci této bakalářské práce byla vypracována literární rešerše na téma redukce resp. hydrosilylace iminové funkční skupiny. Z literární rešerše bylo zjištěno, že k redukci C=N iminové funkční skupiny se používá různých hydrogenačních činidel, jako je vodík v přítomnosti komplexů přechodných kovů, boranů, ale také organosilanů. Dále bylo zjištěno, že lze využít hydrosilylační reakce pomocí nukleofil elektrofilní katalýzy a v neposlední řadě existuje několik příkladů, kdy C=N funkční skupina je redukována Si-H fragmentem bez přítomnosti katalyzátoru a tato spontánní hydrosilylace je indukována N-Si koordinací.
Hydrosilylation reactions
Keywords: hydrosilylation; organosilane; catalysis; C-N chelate; N-N chelate