Analýza průjezdu čtyřnápravové lokomotivy obloukem koleje - Konopík, Jan (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá řešením silového působení vznikajícího mezi vozidlem a kolejí v oblouku při průjezdu tohoto vozidla. Jsou diskutovány možnosti konstrukčního ovlivňování zmíněného silového působení, prováděného za účelem jeho optimalizace v případě nové lokomotivy ŠKODA 109E.
Analysis of guiding four - axle locomotive in curves
Keywords: Wheelset; locomotive; derailment safety; dvojkolí; lokomotiva; bezpečnost proti vykolejení