Syntéza a studium hydroxyapatitu pro pigmentové využití - Durčíková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2021)
Předkládaná dizertační práce je založena na zjištění vlivu vhodných syntézních podmínek metodou srážení (poměr Ca/P; pH; rychlost srážení) na syntézu hydroxyapatitu, jeho následné částečné substituování vybranými prvky (hořčík, zinek, hliník a stroncium) a vyhodnocení adaptace částečného nahrazení vápenatých iontů zvolenými prvky ve struktuře hydroxyapatitu. Získané prášky byly následně charakterizovány dostupnými laboratorními technikami (optická a elektronová mikroskopie, rentgenová difrakční analýza, spektroskopické metody a korozní zkoušky).
Synthesis and study of hydroxyapatite for pigments purposes
Keywords: koroze; fosforečnanové pigmenty; hydroxyapatit; srážení; substituce; corrosion; phosphate pigments; hydroxyapatite; precipitation; substitution