Příprava a charakterizace dopovaných fotokatalyzátorů na bázi TiO2 - Kouba, Daniel (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou fotokatalyzátorů na bázi TiO2, které byly modifikovány mědí, niklem a niobem za účelem zlepšení jejich fotokatalytických vlastností. Všechny materiály byly připraveny metodou sol-gel s obsahem příslušných kovů 0,2 hm. % a 1 hm. %. U připravených fotokatalyzátorů byly studovány strukturní, elektronové a optické vlastnosti, k čemuž bylo využito rentgenové difrakční analýzy (XRD), Ramanovy spektroskopie a difusně-reflexní spektroskopie v ultrafialové a viditelné oblasti (UV/VIS). Fotokatalytická aktivita připravených materiálů byla testována na modelové reakci rozkladu vodného roztoku methanolu za působení ultrafialového (UV) záření.
Preparation and characterization of doped TiO2 photocatalysts
Keywords: Cu-TiO2; Ni-TiO2; Nb-TiO2; rentgenová difrakční analýza; Ramanova spektroskopie; difusně-reflexní UV/VIS spektroskopie; fotokatalytický rozklad vodného roztoku methanolu.; Cu-TiO2; Ni-TiO2; Nb-TiO2; X-ray diffraction analysis; Raman spectroscopy; diffuse-reflective UV/VIS spectroscopy; photocatalytic decomposition of methanol-water solution.