Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách - Vavřičková, Jana (Univerzita Pardubice, 2010)
Vitamíny rozpustné v tucích jsou nepolární hydrofobní molekuly odvozené od isoprenu. Vitamín A se v potravinách vyskytuje jako retinol a také ve formě provitamínu beta- karotenu. Vitamín A a jeho deriváty mají nezastupitelnou funkci v procesu genové exprese, vidění či syntéze glykoproteinů. Vitamíny obecně jsou nestabilní při kulinárních úpravách a výjimkou není ani vitamín A. Tato práce se zabývá vlastnostmi tohoto vitamínu, jeho významnou rolí v živém organismu a také jeho stabilitou a případnými změnami při kulinárních úpravách.
The changes in vitamine A content during various kitchen treatments
Keywords: Vitamin A; retinol; beta-karoten; Vitamin A; retinol; beta-carotene