Oslavy a svátky na vesnici 19. století (v odrazu krásné literatury) - Culková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce na základě děl Boženy Němcové a Aloise a Viléma Mrštíkových objasňuje a hodnotí význam tradičních oslav a svátků na české vesnici v 19. století. Beletristická díla jsou konfrontována s popisem oslav a svátků v odborné beletrii. Na závěr je provedena interpretace a srovnání těchto dvou postupů a porovnání dvou beletristických přístupů k tématu české vesnice a oslav venkovských lidí.
Celebrations and feasts in the countryside in the 19th century (reflected in fiction)
Keywords: countrysides; 19th century; celebrations; feasts; vesnice; 19. století; Němcová, Božena; Mrštík, Alois; oslavy; svátky