Kapitoly z dějin Archivu Českého rozhlasu - Mlčúchová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce Kapitoly z Dějin Archivu Českého rozhlasu je zaměřena především na dějiny Českého rozhlasu jeho organizační strukturu a vývoj rozhlasového Archivu. Bakalářská práce je rozdělena na 5 kapitol, které jsou dále děleny na podkapitoly. Osnova je zvolena podle chronologického řazení. Práce je tedy rozdělena na 5 časových období, které se vztahují k politickým dějinám a událostem, které ovlivnily vznik našeho státu a organizaci rozhlasu. První kapitola je datována od roku 1923 do roku 1938. Vypovídá tedy o vzniku rozhlasové společnosti. Popisuje její počátky a vznik archivu. Druhá kapitola je zaměřena na období 1938 - 1948. Jedná se období, ve kterém proběhla 2. světová válka a velmi ovlivnila organizaci a strukturu celého rozhlasu. Třetí kapitola popisuje období od roku 1948 do roku 1968. Rok 1948 je v naší zemi spojen s příchodem Komunistické strany Československa. Bohužel KSČ měla možnost zasahovat i do organizace Československého rozhlasu. Čtvrtá kapitola je nazývána období normalizace: 1968 1989. V kapitole je popsána organizace rozhlasu a personální změny. Pátá kapitola je zaměřena na období po roce 1989 až do současnosti a je rozdílně koncipována.
Some Chapters from the History of the Czech Radio Archive
Keywords: Český rozhlas; rozhlasová historie; Archiv Českého rozhlasu; Czech Radio; history of Czech Radio; Archive of Czech Radio