Redundance dat na datových nosičích pomocí Reed-Solomonových kódů - Šmejda, Martin (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce je primárně zaměřena na redundanci dat na datových nosičích, kdy při ztrátě nebo poškození záznamu na jednom nebo několika nosičích, tato skutečnost nebude znamenat ztrátu dat na nich uložených. Teoretická část se zabývá dnes nejběžnějším způsobem redundance dat "za běhu", kterým jsou RAIDová pole, jejich typy a implementace. Druhá část se zabývá Reed-Solomonovými opravnými kódy, jejich teorií doplněnou názornými příklady funkce jednotlivých kroků algoritmu. Praktická část se zabývá implementací Reed-Solomonova opravného kódu v programu, který aplikuje tyto opravné kódy na jakýkoli typ dat.
Data redundancy on storage devices using Reed-Solomon codes
Keywords: data redundancy; Reed-Solomon error correction code; Zálohování dat; Reed-Solomonovy opravné kódy; RAID; QT; c++