Osobnost ideálního pedagoga očima žáka - Schejbalová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se za bývá osobností pedagoga po stránce charakterové i profesní. Popisuje postoj ideálního pedagoga vůči žákům a uvádí základní kritéria, která by měl každý správný pedagog mít. Vedle efektivního způsobu předávání vědomostí, práce předkládá i způsob vhodné komunikace se žáky, která má za úkol navodit kladný vztah mezi učitelem a žákem. Stejně tak, jako má na žáka vliv pedagog, působí na něj i celkové školní klima. Praktická část je zaměřena na kvantitativní dotazníkové šetření, které má potvrdit či vyvrátit, zda třídní učitelé respondentů splňují kritéria ideálního pedagoga tak, jak jsou uvedena v teoretické části.
Personality of an Ideal Pedagogue through the Eyes of a Pupil
Keywords: osobnost učitele; pedagogická komunikace; metody vyučování; hodnocení; motivace; autorita; emoční problémy žáků; školní klima; personality of the teacher; teaching communication; teaching methods; evaluation; motivation; authority; emotional problems of steudents; school climate