User-friendly access to regional data sources - Šimonová, Stanislava (Univerzita Pardubice, 2003)
Regionální datové zdroje mají sloužit pro analýtu a zodpovězení regionálních dotazů tak, aby toto informační prostředí sloužilo jako podklad pro efektivní správu území, a také aby sloužilo jako informační zdroj občanům. Informační prostředí veřejné správy vykazuje určité specifikum. Protože uživatelé regionálních datových zdrojů mohou být nejen pracovníci institucí veřejné správy, ale i zaměstnanci jiných organizací a zejména občané, dotazy jsou pokládány s různou přesností a různou znalostí informačních technologií, zároveň také s různou znalostí problematiky veřejné správy. Proto je třeba se více zaměřit na dotazovací mechanismus informačních systémů veřejné správy tak, aby byla posílena kvalita výstupu.
Keywords: Regionální politika; informační zdroje; Informační systémy; veřejná správa