Komparace daně z příjmů fyzických osob v zemích V4 - Hrušková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá komparací daně z příjmů fyzických osob v zemích Visegrádské skupiny. V první části jsou vysvětleny definice, funkce a druhy daní. Následuje charakteristika daně z příjmů fyzických osob pro Českou republiku, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Na základě modelových příkladů zaměřených na zdanění příjmů ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti jsou vypočítány daňové povinnosti v jednotlivých zemích. V závěru jsou komparována zjištění z modelových příkladů a jednotlivé konstrukční prvky daně v zemích V4 a shrnuty dosažené výsledky práce.
Comparison of Personal Income Taxes in V4 Countries
Keywords: Visegrádská skupina; daň z příjmů fyzických osob; daňové systémy; komparace; V4; Visegrad group; personal income tax; tax systems; comparation; V4